Weekpakket van ma 8 t/m vr 12 januari 2024

Ouderwetse Rode kool met een appeltje

Benodigdheden; zak gesneden rode kool van de Groentemeisjes, 2 uien , zout, 2 goudrenet appeltjes, 1 eetlepel suiker, 1 plak ontbijtkoek                                                         

Bereiden; Snijd het uitje en doe samen met de gesneden rode kool in een pan. Schenk een bodempje water op de rode kool en breng aan de kook met een beetje zout. Draai als het kookt het vuur laag en laat in 20-25 minuten gaar worden. Schil de appels en snijd in blokjes. Snijd de plak ontbijtkoek in blokjes ( de ontbijtkoek bindt het kookvocht en geeft extra smaak)  Schep na 10 minuten de appel en ontbijtkoek door de rode kool  en verwarm mee. Als de rode kool gaar is breng dan op smaak met een beetje suiker, peper en zout. Heerlijk met een gekookt aardappeltje en een verse worst. 

Nasi van Jan

Benodigdheden:  1 pak  rijst,  400 gram  nasi vlees, nasi kruiden , zak gesneden nasigroenten, 250 gram spekreepjes, handje fijn gesneden prei,  scheutje ketjap manis, 3 eetlepels olijfolie, naar eigen invulling wat  eieren en kroepoek                                                                                                                               Bereidingswijze;  Kook de  rijst  volgens de gebruiksaanwijzing  op de verpakking gaar. Verhit de olijfolie in een braadpan en  voeg het vlees met wat peper en zout  toe. Bak het vlees bruin. Voeg vervolgens de gesneden nasi groenten toe. Voeg een scheutje Ketjap Manis toe en schep alles goed door elkaar en laat dit dan lekker pruttelen tot het vlees gaar en zacht is.  Bak ondertussen in een koekenpan de spekreepjes uit.  Voeg vervolgens nasi kruiden toe . Giet de nasi af  en laat even rusten in een vergiet onder een schone theedoek om de rijst droog te krijgen. Af en toe even doorscheppen. Giet het bakvocht  van het vleesmengsel af en meng vervolgens de nasi door het vlees mengsel. Schep vervolgens de uitgebakken spekreepjes erdoor, schep het handje rauwe prei door de nasi.  Breng op smaak met eventueel nog wat ketjap manis. Serveer de nasi met een gebakken ei en wat kroepoek en wat augurkjes erbij .

Zuurkool oven schotel   

Benodigdheden; 1 x 500 gr zuurkool uit ‘t vat, 2 kilo aardappelen, stuk zuurkoolspek, rookworst, zakje geraspte kaas                                                                         

Bereiden; Kook de aardappelen. Breng in een andere pan de zuurkool + stuk zuurkoolspek aan de kook. Wanneer de aardappelen gaar zijn, deze stampen tot een gladde aardappelpuree met een klontje boter en scheutje melk. Met wat peper en zout op smaak brengen. Schep dan de zuurkool door de aardappelpuree . Neem nu een ingevette ovenschaal en schep hierin een laagje zuurkoolstamppot. Snijd van de meegekookte spek mooie plakjes en leg dit bovenop de zuurkoolstamppot.  Schep hier boven weer wat zuurkoolstamppot en bedek deze vervolgens met plakjes rookworst  Dek het geheel af met nog een laagje zuurkoolstamppot . Bestrooi met geraspte kaas en plaats de ovenschotel ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Je zult smullen van dit zuurkoolrecept.

Stamppot blote billetjes in het groene gras met rookworst

Benodigdheden : pot witte bonen , 750 gram zoute snijbonen van de groentemeisjes, 2 rookworsten , 1 ½ kilo geschilde aardappelen, 50 gr boter, scheutje warme melk                                                      Bereiden : Spoel de zoute snijbonen goed af. Kook de bonen in ruim water gedurende 20 minuten en giet deze af. Kook de snijbonen opnieuw in schoon water gedurende 15 minuten en giet af. Breng de aardappelen aan de kook met de snijbonen er bovenop. Laat het geheel gedurende 30 minuten zachtjes koken totdat de aardappelen gaar zijn. Verwarm de witte bonen en de rookworst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Stamp de aardappelen, bonen en boter door elkaar tot een smeuïg geheel met wat warme melk.  Schep de witte bonen erdoor.  Schep de stamppot op een bord en verdeel er de in plakken gesneden rookworst over. Geniet van dit heerlijke recept.

Loading...