Recepten en boodschappenlijstje behorende bij het weekpakket van 10 t/m 13 december 2019.

Witlof met ham en kaas uit de oven met bechamelsaus

Benodigdheden; 12 stronkjes witlof, 12 plakken ham, 40 gram boter, 40 gram bloem, 250 ml melk, 250 gr geraspte kaas, aardappeltjes om te bakken, kippenpootjes,  zout, peper, ovenschaal

Bereiden; Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de onderkant van de stronkjes witlof. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de stronkjes witlof 8 minuten. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Rol elk stuk witlof in een plakje ham. Maak nu een bechamelsaus; laat 40 gram boter smelten in een pannetje. Voeg de bloem toe en lat 1 minuut zachtjes garen. Blijf steeds roeren. Verwarm de melk in een ander pannetje en voeg die in 3 delen toe aan het bloem-botermengsel. Roer goed door tot een glad mengsel voordat je de rest van de melk toevoegt. Laat 1 minuut zachtjes koken. Meng de helft van de kaas door de bechamelsaus en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Leg de ingepakte witlof in een ingevette ovenschaal. Giet de warme bechamelsaus erover en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Zet de witlof 15 minuten in de oven. Bak ondertussen lekkere aardappeltjes erbij en wat kippenpootjes en dan genieten…….. 

Gebakken kabeljauw met in wijn gestoofde witte kool

Benodigdheden; 800 gram kabeljauwfilets ,  100 gr spekblokjes, 500 gram witte kool gesneden, 800 gram aardappelen, 3 eetlepels boter, 1 dl kookroom, 2 eetlepels mosterd, 75 cl droge witte wijn, 3 dl visbouillon van 1 visbouillontabletje, peper en zout

Bereiden; dep de kabeljauwfilets droog met keukenpapier. Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Kook de gesneden witte kool 1 minuut in licht gezouten water. Giet af. Doe de kool opnieuw in de pan en overgiet met de witte wijn en de visbouillon. Breng opnieuw aan de kook en laat dan  40/45 minuten sudderen op een matig vuur. Bak ondertussen de spekblokjes goudbruin. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet af en pureer ze met de mosterd en de kookroom en de spekblokjes tot een smeuïge aardappelpuree. Smelt boter in de pan en bak de kabeljauwfilets met peper en zout goudbruin. Laat ongeveer 8 minuten verder garen op matig vuur. Verdeel de koolreepjes over de borden en leg er een stukje kabeljauw op. Serveer met de aardappel/spekjes puree

Groentesoep van de “meisjes”

Benodigdheden: Soepgroentepakket uit het pakket van De Groentemeisjes, 500 gram rundergehakt, 3 runderbouillonblokjes, Ketjap Manis, peper, zout en vermicelli 

Bereiden;  Neem een pan met 2 liter water en voeg de 3 runderbouillonblokjes toe en de gesneden groenten. Breng aan de kook.  Draai ondertussen van het gehakt, gekruid met wat peper en zout en een scheutje ketjap manis  de gehaktballetjes. Voeg  vervolgens de gehaktballetjes toe. Laat de soep zachtjes op een laag pitje pruttelen. Voeg als laatste een handje vermicelli toe en geniet van  deze heerlijke groentesoep.  Zo makkelijk maar o zo lekkerrrr  

Boodschappenlijstje;

  • 10-12 plakken ham
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 250 ml melk
  • zakje geraspte kaas
  • aardappeltjes om te bakken
  • kippepootjes oid
  • zout en peper
  • 800 gram kabeljauw filet
  • 100 gram spekblokjes
  • 800 gram aardappelen
  • boter
  • 1 dl kookroom
  • 2 eetlepels mosterd
  • 75 cl droge witte wijn
  • 1 visbouillontablet
  • 500 gram rundergehakt
  • 3 runder bouillon blokjes
  • ketjap manis
  • vermicelli
Loading...