Recepten en boodschappenlijstje behorende bij het weekpakket van 3 t/m 9 september 2019

Stamppot rauwe andijvie met een oer Hollandse bal gehakt

Benodigdheden;  zak vers gesneden andijvie van de groentemeisjes, 1,5 kilo geschilde aardappels, 1 zakje spekblokjes, scheutje melk, beetje mayonaise, bal gehakt

Bereiden;  schil de aardappelen en kook deze in ruim water met wat zout. Bak ondertussen de spekblokjes uit. Maak heerlijke gehaktballen. Wil je een lekker recept ?? Neem 500 gram rundergehakt, een zakje gehaktkruiden, 1 ei, paneermeel, scheutje ketjap manis, boter om in te braden. Neem het gehakt en meng deze met de gehaktkruiden, een ei en een scheutje ketjap manis. Draai hier de gehaktballen van en rol iedere gehaktbal rondom door een schaaltje paneermeel. Neem een grote braadpan en smelt hierin de boter. Braad de gehaktballen rondom bruin, zet het vuur lager en laat lekker gaar worden …. Als de aardappelen gaar zijn stamp deze dan met een scheutje melk en een flinke schep mayonaise tot een romige puree. Schep vervolgens de spekreepjes erdoor. Als laatst de rauwe andijvie erdoor scheppen. Serveer op een bord met zo’n onwijs lekkere gehaktbal, een beetje jus en dan …… oer Hollands genieten !!!!!!   

Vers gekookte bietjes a la de Groentemeisjes

Benodigdheden; bietjes , zout en suiker,  speklapjes, preitje en of uitje                                                                           

Bereiden; Neem een grote pan en zet de bietjes onder water. Voeg een handje zout en een paar eetlepels suiker toe. Breng de bietjes aan de kook. Wanneer de bietjes koken, zet het vuur laag en laat minstens 90 -120 minuten zachtjes koken. De bieten zijn gaar wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Draai de warmtebron uit en laat de bietjes nog even na garen in het gekookte water. Wanneer je ze wilt gaan eten, spoel ze af onder de koude kraan en veeg met je hand het velletje eraf. Verwijder het kontje en rasp de bieten met een rasp. Een fijngesneden uitje of preitje ter garnering, aardappelen en een speklapje erbij en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel !!

Bananenbrood …..    een lekker en gezond tussendoortje voor op school of werk   😊

Benodigdheden; 250 gr tarwebloem, 2 tl bakpoeder, 1 tl kaneel, 1 mespunt zout,  3-4 bananen, 100 gr roomboter ongezouten, 200 gr witte basterdsuiker, 8 gr vanillesuiker, 2 eieren, 125 ml crème fraiche,                                    

Bereiden; Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier. Zeef in een grote kom de bloem, bakpoeder, kaneel en zout. Pel en prak de bananen. Meng de boter, basterd en vanillesuiker in een keukenmachine of met de mixer tot een glad mengsel. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren en de crème fraiche toe. Schep daarna door het bloemmengsel. Schep vervolgens de bananenpuree door het beslag en kneed goed door. Verdeel over de cakevorm en bak in ca 1 uur goudbruin en gaar. Controleer na 50 minuten op gaarheid met een saté prikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat 30 minuten afkoelen, neem uit de vorm en laat in 1 uur verder afkoelen op een rooster.

Sperziebonen met champignons en prei

Benodigdheden; 500 gram sperziebonen, 1 prei, 1 ui, doosje champignons, 2 eetlepels peterselie, peper, zout, boter

                                                                                                                                           Bereiden; maak de sperziebonen schoon en kook ze in plus minus 15 minuten beetgaar in water en zout. Snij de prei in de lengte doormidden en snij deze dan in kleine reepjes. Was de prei. Pel en snipper het uitje. Snijd de champignons in plakjes. Bereiden; Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de ui glazig. Voeg de champignons erbij en bak deze even mee tot het vocht verdwenen is. Doe de prei erbij en bak deze ook even mee. Giet de sperziebonen af en laat deze even uitlekken. Voeg het champignon-prei mengsel bij de sperziebonen. Roer goed door elkaar. Maak op smaak met wat peper en zout. Onderkant formulier

Serveer met gebakken aardappeltjes en een karbonade en je hebt weer een super lekkere maaltijd gemaakt.

Boodschappenlijstje;

  • 1,5 kilo geschilde aardappelen
  • 1 zakje spekblokjes
  • scheutje melk
  • beetje mayonaise
  • balletje gehakt
  • zout en suiker
  • speklapje
  • 250 gram tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram roomboter ongezouten
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 ml crème fraiche
  • gebakken aardappeltjes
  • karbonaadjes
Loading...