Recepten en boodschappenlijstje behorende bij het weekpakket van 19 t/m 22 november 2019

Gegratineerde Romanesco bloemkool met aardappelpuree prei en paprika

Benodigdheden; 1 Romanesco bloemkool, 1 el olie, 1 prei, 1 rode paprika, pakje kookroom, 2 eieren , zakje geraspte kaas, 1 kilo aardappelen, scheutje melk, stukje roomboter, peper en zout                                                      Bereiden; Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen gaar. Laat de aardappelen goed droog stomen. Stamp ze fijn en maak er een smeuïge aardappelpuree van met wat melk en een klontje roomboter. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de aardappelpuree over de bodem va\n een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bloemkoolroosjes in ruim kokend water met een beetje zout beetgaar. Laat de bloemkool goed uitlekken. Meng de bloemkoolroosjes met de gesneden prei en de paprika. Verdeel dit over de aardappelpuree. Klop de kookroom los met het ei en 2/3 van de kaas. Kruid dit met wat peper. Schenk dit mengsel over de bloemkool/prei/paprika. Strooi de rest van de kaas erover. Schuif de schaal in het midden van de oven en laat ca 20 minuten goudbruin kleuren. Lekker met een balletje gehakt

Zuurkool oven schotel            

Benodigdheden; 1 pakje zuurkool uit ‘t vat, 1 ½ kilo aardappelen, stuk zuurkoolspek, rookworst, zakje geraspte kaas                                                                                                                          Bereiden; Kook de aardappelen. Breng in een andere pan de zuurkool + stuk zuurkoolspek aan de kook. Wanneer de aardappelen gaar zijn, deze stampen tot een gladde aardappelpuree met een klontje boter en scheutje melk. Met wat peper en zout op smaak brengen. Neem nu een ingevette ovenschaal en schep hierin een laagje aardappelpuree. Snijd van de meegekookte spek mooie plakjes en leg dit bovenop de aardappelpuree. Schep hier bovenop de zuurkool. Leg vervolgens plakjes rookworst hier bovenop. Dek het geheel af met nog een laagje aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en plaats de ovenschotel ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Je zult smullen van dit zuurkoolrecept.

Stamppot boerenkool met rookworst en spekjes

Benodigdheden;  zak gesneden boerenkool, 2 kilo aardappels, 250 gram spekblokjes, 2 rookworsten, klontje boter, scheutje warme melk, bruine jus                                                                                                                                            Bereiden: Schil de aardappelen en kook deze met een beetje zout. Was de boerenkool en kook deze eveneens in een pan met water en zout. Kook de aardappels en de boerenkool in ongeveer 25 minuten gaar. Bak ondertussen in een hapjespan de spekjes uit. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzing op de verpakking. Wanneer de  aardappels gaar zijn, afgieten en met een pureestamper door elkaar stampen. Maak er met een klontje boter en een scheutje warme melk een smeuïge puree van. Schep vervolgens de spekreepjes en de boerenkool erdoor.  Geniet van deze heerlijke boerenkool stamppot met rookworst en …… niet te vergeten een kuiltje met bruine jus J    

Ouderwets lekkere  “kip in het pannetje”

Benodigdheden; 8 kipkarbonades/kipdrumsticks, zakje spekblokjes, 2 uien, 1 bos bospeen in stukjes gesneden,  2 stengels bleekselderij, 1 klein blikje tomaten puree, 50 gr boter, olijfolie, 3 dl rode wijn, 3 dl kippenbouillon, 2 teentjes knoflook, zout en peper en kipkruiden. 

Bereiden; Neem de kip en kruid met peper en zout en wat kipkruiden. Neem een grote braadpan, doe de boter er in met een flinke scheut olijfolie en bak eerst de spekblokjes even uit. Haal ze uit de pan. Bak nu in hetzelfde braadvet de kip rondom bruin. Uit de pan halen en dan de uien , knoflook, gesneden wortels en gesneden bleekselderij 5 minuten aanbraden. Doe nu de wijn, tomatenpuree en de kippenbouillon in de pan en breng langzaam aan de kook. Doe nu de kip en het spek terug en laat langzaam een uurtje stoven tot de kip gaar is, en smullen maar weer. Lekker met frietjes of gebakken aardappeltjes erbij 😊  

Boodschappenlijstje

  • Olijfolie
  • Pakje kookroom
  • 2 eieren
  • zakje geraspte kaas\
  • aardappelen
  • melk
  • roomboter
  • peper en zout
  • stuks zuurkoolspek
  • rookworsten
  • 2 zakje spekblokjes
  • bruine jus
  • 8 kip drumsticks /kip karbonades
  • 1 klein blikje tomaten puree
  • 3 dl rode wijn
  • 1 kippen bouillon tablet
  • kipkruiden
Loading...