WEEKPAKKET VAN MA 4 T/M VR 8 APRIL 2022

ZUURKOOL OVEN SCHOTEL      

Benodigdheden; 1 x 500 gr Zuurkool uit ‘t vat, 1 ½ kilo aardappelen, stuk zuurkoolspek, rookworst, zakje geraspte kaas                                                                                                                                                                           Bereiden; Kook de aardappelen. Breng in een andere pan de zuurkool + stuk zuurkoolspek aan de kook. Wanneer de aardappelen gaar zijn, deze stampen tot een gladde aardappelpuree met een klontje boter en scheutje melk. Met wat peper en zout op smaak brengen. Neem nu een ingevette ovenschaal en schep hierin een laagje aardappelpuree. Snijd van de meegekookte spek mooie plakjes en leg dit bovenop de aardappelpuree. Schep hier bovenop de zuurkool. Leg vervolgens plakjes rookworst hier bovenop. Dek het geheel af met nog een laagje aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas en plaats de ovenschotel ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Je zult smullen van dit zuurkoolrecept.

NASI VAN JAN

Benodigdheden:  1 pak  rijst,  500 gram  nasi vlees, nasi kruiden , zak gesneden nasigroenten , 250 gram spekreepjes, handje fijn gesneden prei,  scheutje ketjap manis, 3 eetlepels olijfolie, eieren en kroepoek   Bereiden;  Kook de  rijst  volgens de gebruiksaanwijzing  op de verpakking gaar. Verhit de olijfolie in een braadpan en  voeg het vlees met wat peper en zout  toe. Bak het vlees bruin. Voeg vervolgens de gesneden nasi groenten toe. Voeg een scheutje Ketjap Manis toe en schep alles goed door elkaar en laat dit dan lekker pruttelen tot het vlees gaar en zacht is.  Bak ondertussen in een koekenpan de spekreepjes uit.  Voeg vervolgens nasi kruiden toe . Giet de nasi af  en laat even rusten in een vergiet onder een schone theedoek om de rijst droog te krijgen. Af en toe even doorscheppen. Giet het bakvocht  van het vleesmengsel en meng vervolgens de nasi door het vlees mengsel. Schep vervolgens de uitgebakken spekreepjes erdoor, schep het handje rauwe prei door de nasi.  Breng op smaak met eventueel nog wat ketjap manis.    Serveer de nasi met een gebakken ei en wat kroepoek en wat augurkjes erbij .

GROENE KOOL ROLLETJES

Savooiekool (of groene kool) zit boordevol vitamine K en C. Verder bevat kool ook veel foliumzuur en vitamine A. Naast het feit dat savooiekool gezond is, heeft kool ook een genezende werking. Van oudsher worden koolbladeren op wonden gelegd. Het blad zou het genezingsproces van een (schaaf)wond, schram of blauwe plek kunnen versnellen. Met een groene kool als inpakpapier zet je zonder veel moeite een heel aantrekkelijk én smakelijk gerecht op tafel.

Benodigdheden; 1 groene kool – 1 ui – 2 knoflookteentjes – 500 gr rundergehakt.

Bereiden:  Snijd per persoon tenminste 2 mooie bladeren van de kool en leg opzij. Snijd de rest van de kool klein en spoel af onder de kraan.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Zet het vuur hoog en bak het gehakt met de ui mee. Voeg dan de groene kool toe en bak mee. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met sojasaus en eventueel met zout en (chili)peper. Zet het vuur laag en laat afgedekt garen.
Breng een pan met water aan de kook en blancheer de koolbladeren 1-2 minuten. Haal ze uit de pan en laat afkoelen totdat ze lauwwarm zijn geworden.
Schep in het midden van ieder koolblad wat van het gehaktmengsel en vouw de bladeren dicht zodat je een rolletje krijgt. Leg de rolletjes met de naad naar beneden in een schaal. Heb je nog vulling over, schep dat er dan bij. Serveer met de gebakken aardappels.

De Groentemeisjes Carine en Liesbeth    www.degroentemeisjes.nl      06 46 78 39 80

Loading...