Stamppot Groene kool met worst en spekjes

Benodigdheden: 1 groene kool, aardappels, zakje spekreepjes, rookworst, peper en zout, crème fraiche en mosterd                                                                                                                                                                           Bereiden : Snijd de groene kool in dunne reepjes. Kook de aardappels en de groene kool in 20 minuten gaar.  Bak ondertussen de spekreepjes lekker knapperig en bruin. Giet de aardappelen maak er een smeuïge puree van  met wat crème fraiche en eventueel een scheutje warme melk. Schep de groene kool door de aardappelpuree. Schep er vervolgens de uitgebakken spekjes door. Zo heb je een heerlijke winterkost met een sappige rookworst en wat mosterd mmmmmmm 😊   

Andijvie ovenschotel om je vingers bij af te likken

Benodigdheden; Andijvie 500 gr gesneden , 500 gr gehakt, voorgekookte aardappelschijfjes ( +/- 8 grote aardappels) , 4 eieren,   groot bakje crème fraiche, zakje magere spekjes en geraspte kaas      Bereiden; Kook de aardappelschijfjes zo goed als gaar.  Verhit een koekenpan en bak de spekjes even uit , schep ze daarna uit de pan met een schuimspaan. Bak daarna het gehakt grof rul in een scheutje margarine. Roer hierbij de andijvie zodat het slinkt en blus dit af met een heel klein beetje water, doe een deksel op de pan en laat dit even stomen.
Roer de crème fraiche met de eieren los en roer de geraspte kaas (ongeveer 2/3) erdoor –  eventueel wat peper toevoegen Draai het vuur onder de andijvie uit en roer het crème fraiche mengsel erdoor.
Schep dit in de ovenschaal en beleg dit met de aardappelschijfjes, strooi de spekjes erover en nog een handje kaas zet voor 40 minuten in de oven op 180 graden en genieten maar  

Broodje Hamburger met ei 

Benodigdheden;   400 gram rundergehakt, gehaktkruiden, 5 eieren,  paneermeel,  4 lekkere broodjes , Mesclun sla, tomaatjes , 4 plakjes kaas, 1  rode ui, mayonaise en ketchup                                                                                                                                                Bereiden;   Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het ei,  en het paneermeel. Roer alles goed door. Als het gehakt nog een beetje te ‘nat’ is, voeg je nog iets meer paneermeel toe. Vorm van het gehakt 4 middelgrote hamburgers. Haal daarna met een klein glaasje het midden van de hamburger eruit. Doe dit bij alle hamburgers Snijd daarna de tomaat in plakjes en rode ui in ringen en andere ingrediënten waarmee je je hamburger wilt beleggen. Giet een scheut olie in een pan en leg de hamburgerrondjes in de pan. Breek daarna de eieren in het midden van de hamburger.  Bak de hamburgers in ongeveer 5 tot 8 minuten gaar. Ondertussen leg je de doorgesneden hamburgerbroodjes onder de grill en laat je deze ongeveer 4 minuten roosteren. Als de hamburgers en de broodjes klaar zijn, kan je de broodjes gaan beleggen,   Wij hebben de broodjes belegd met mesclun sla,  rode ui , plakjes  tomaat,, en  een plakje kaas  op de hamburger. Saus naar eigen smaak en dan heerlijk genieten. Eet smakelijk! 

Limburgse Aspergesoep               

Benodigdheden   Asperges, 2 vleesbouillontabletten, 1  liter kraanwater, 50 gram boter, 40 gram bloem, 3 eieren, 150 gram gekookte ham reepjes, 4/5  eetlepels slagroom,                         

Bereiden  Was de asperges, snijd de kopjes (ong.  2 cm) van de steel en leg apart. Snijd de stelen in stukken .  Gooi het onderste houtachtige kontje weg !! Breng de asperges in stukken en de bouillontabletten met het water aan de kook en laat minimaal  30 minuten op laag vuur doorkoken. Pureer met een staafmixer de aspergestukjes en zeef deze vervolgens. Gooi dan het achtergebleven prut weg.   Smelt in een koekenpan de boter, strooi de bloem erover en roer deze door de boter. Laat dit even bruisen en voeg al roerend scheut voor scheut het kookvocht van de asperges erbij. Laat de soep 15 minuten op laag vuur doorkoken. Gooi nu de kopjes van de asperges erbij. Kook de eieren hard, laat schrikken en prak fijn met een vork. Voeg het ei, de ham reepjes en de slagroom toe aan de soep. Breng het geheel evt. op smaak met zout en  versgemalen peper.

Loading...